Sisältölaatikko

Teksti tai HTML-koodi

v. 2016-2017

22.8.2017: Pennut kasvaa ja kehittyy huimaa vauhtia. Kynsiä ollaan jo moneen otteeseen leikattu, eka matolääkitys nautittu ja kiinteää pöperöä alettu hyvällä ruokahalulla syömään. Vielä Taru-emä välillä tietenkin käy juomapuoltakin pennuille tarjoamassa :) Kohta aletaan ulkoilmaankin totuttelemaan, itsellä vaan ollut töistä näitä iltavuoroja tämä viikko, ettei ole ehditty, mutta jospas viikonloppuna lähdettäis pentujen kanssa pihallekin ihmettelemään suurta mailmaa.

Sitten vähän terveystuloksia. Hertan kanssa käytiin viime viikolla luustokuvissa, ja ollaan tässä jo tovi odoteltu jännänä lopullista lausuntoa. Tänään sitten töissä ollessani jalostusnettiä jälleen vilkuilin, että josko ois neidin kuvat lausuttu. Ja siellähän ne näkyi ja tosi tyytyväinen tuloksiin olen. Lonkat Hentulla B/B ja kyynäreet puhtaat eli 0/0, silmät käydään sitten jossain välissä peilaamassa vielä. Kiirettähän ei niiden suhteen ole, kun jälkikasvua en vielä neidille ole suunnitellut, antaa neidin vielä rauhassa aikuistua :)

-Johanna-

1.8.2017: Taru synnytti viime sunnuntaina 30.7.2017 viisi tervettä pientä pörrölasta :) 4 tyttöä ja 1 poika. Pentujen syntymäpäivä osui hauskasti niiden isomummon, Cessin, syntymäpäivälahjaksi :) Onnea siis myös meidän 12-vuotiaalle Cessi-muorille :) Taru hoitaa lapsukaisiaan antaumuksella, ja pennut voivat hyvin. Pennut ovat väriltään mustia, ja taitaapas niille jokaiselle jonkinmoiset merkit tulla. Aika näyttää kuitenkin, miten väritykset kehkeytyvät.

IMG_20170731_112143.jpg

IMG_20170731_112716.jpg

- Johanna & Jenna -

20.7.2017: Tarun (T.Taruolento) hain viime maanantaina mammalomalle tänne meille kotiin. Mammakoira ottaa aika rauhallisesti ja nyt sitten odotellaan milloin synnytys alkaa :)

-Johanna-

3.7.2017: Tänään töiden jälkeen, hain Tarun ja ajelimme Oulun Evidensiaan ultraan. Hienosti Taru malttoi selällään maata jotta saatiin katsottua löytyykö niitä masuasukkeja:) Ja eläinlääkäri löysi neljä varmuudella, satavarmaa määräähän ultra ei anna, kun jokunen saattaa jossain piilossakin olla. Mutta meille kyllä riittää se neljäkin. Kiva saada Tarulle pentuja ja jatkoa tälle Cessi, Viivi linjalle:) Nyt sitte jäädään odottelemaan elokuun alkuun pieniä karvapalloja:)

-Johanna-

13.6.2017: Aikaa näköjään taas vierähtänyt edellisestä "päiväkirjan" raapustuksesta. No päivitetäänpäs tätäkin vaihteeksi :) Mitäs meille kuuluupi?  Tarun juoksut vihdoin ja viimein alkoivat toukokuussa ja neitokaisen kanssa ajelimme 1.6. Kittilään tapaamaan sulhoehdokkaita. Ja niin siinä sitten kävi että lempi leimahti Kontioharjun  Kaamoksen, kotoisammin Tuiskun, kanssa ja nyt jännätään vielä parisen viikkoa ultraan asti. Tarun omistajan kertomana tytöllä on ruokahalu kasvanut ja muutenkin ottaa rennosti :) Eli ihan hyvät merkit ilmassa :) Yhdistelmästä enempi pennut-osiossa.

Mitäs muuta... laumaan on saapunut uusi tulokas Ninni (Kauniin Louna). Pieni blondi-neiti, jolla virtaa tuntuu riittävän. Katsotaan mitä tästä pienestä tytöstä aikanaan kehkeytyy. Rohkealta ja reippaalta lappalaisen alulta tyttö nyt näyttää.

Eipä meillä muuta ihmeellistä ole tapahtunut, normi arkea koirien kanssa vietetty :) Tarun kanssa lähinäyttelyitä enimmäkseen tuli keväällä kierreltyä, ja ihan hyvällä menestyksellä :) Nyt olisi sitten ensi viikonloppuna Norjan reissu tiedossa Oton ja Hertan kanssa. Saapa nähdä kuinka tuolla käy. Otto on kyllä niin vaalentuneessa kesäturkissaan jo, mutta eipä sille turkille mitään mahda, se on tuo parkin väri niin vuodenaikojen mukaan vaihtuva. No eipä odotella reissulta mitään, käydään nyt lomailu fiiliksellä mutka naapurimaassa :) Kesälomalla, kun tässä ollaan. Herttaa on sitten enempi tarkoitus kesän lähi KV-näyttelyissä juoksuttaa. Siinäpä nämä tärkeimmät meidän kuulumiset, nautitaan nyt kesästä ja toivottavasti se pentuhulina loppukesästä meillä sitten alkaa :)

-Johanna-

20.1.2017: No niin vuosi on taas vaihtunut, saapa sitten nähdä mitä se tuo tullessaan:) Tarun kanssa käytiin viikko sitten luustokuvissa ja tänään saatiin kennelliiton virallinen lausunto. Hienot tulokset tyttö sai lonkat B.t ja kyynäreet puhtaat:) tänään oli sitten silmien vuoro. Terveiksi nekin todettiin:) sikiöaikaisia verisuoni jäänteitä eli PPM.ää löytyi. Joka ei näkökykyyn vaikuta eikä myöskään jalostukseen.  Eli terve neitokainen. Nyt sitten pentusuunitelmat on hyvällä mallilla, kunhan juoksut vielä ilmaantuisi. Tietoa laitetaan sitten aikanaan.

Viikon päästä matka suuntautuukin Kuopion jalostuspäiville. Mukaan on lähdössä Otto, Hertta, Taru ja Jenna Usvan kanssa. Luvassa on siis jalostustarkkeja, DM-testausta ja näyttely. Siitä sitten kun reissu on tehty.

-Johanna-

17.12.2016 Hieman on jäänyt tämän päiväkirjan päivittäminen. Liekkö laiskuus iskenyt :) No paljon on tapahtunut  syksyn jälkeen. Malla muutti elokuussa ihanan mummon seuraksi eläkepäiviä viettämään. Edelleenkin Malla on minun nimissä, mutta saa ansaitsemansa eläkepäivät viettää ainoana koirana ja seuralaisena vastikään leskeksi jääneelle ihanalle Kerttu-mummolle :) Hyvin on Malla Simoon Kertun kaveriksi kotiutunut :) Mallahan on aina jäänyt täällä laumassa löysän luonteensa vuoksi toisten jalkoihin,joten kun minulta kysyttiin olisiko minulla Kertulle koiraa kaveriksi, niin ihan hyvällä mielellä annoin Mallan, joka on hyvin ihmisläheinen ja huomionkipeä. Paremmat olot Mallalla on ainoana koirana huomion keskipisteenä, kuin täällä muiden varjossa :)

No mitäs muuta? Sani kävi luustokuvissa ja kyynäreet olivat puhtaat, mutta lonkat sitten tulivat D:nä, joten Sani ei tule Viivin sukulinjaa jatkamaan. Sanille tullaan sitten jossain vaiheessa tekemään sterilisaatio, niin saa Sani elellä ilman juoksu/hormooni härdelliä täällä kotosalla kotikoirana Hertan hyvänä kaverina.

Näyttelyissä ollaan lähinnä Hertan ja Oton kanssa kuljettu. Hertta aloitti kesällä viralliset luokat ja hienosti tyttö on kyllä niitä vetänyt :) Neljä sertiä jo plakkarissa. Ja huippuhetki koettiin kyllä syyserkkarissa, tytön ollessa PN1 ja VSP :) Nyt tyttö alkaa tiputtaan pohjavillaansa joten alkuvuosi pidetään varmaan taukoa näyttelyhommista. Kajaaniin olen kerennyt Hentun ilmoittaa, katotaan nyt sitten lähteekö mukaan vai jätänkö pois.

Pentusuunnitelmiakin on pähkäilty, aikomus vuodelle 2017 olisi saada pennut (jalostuslainalla) kasvatilleni T. Taruolennolle (Taru). Tarulle tehdään pevisa-tarkit tässä alkuvuodesta ja jos kaikki on ok, niin suunnitelmat jatkuvat. Tarulle suunnitelmissa myöskin näyttelyitä alku vuodelle. Tarun kanssa mennään myös jalostustarkkiin tammikuun lopulla. Iso Kiitos Sannalle yhteistyöstä :)

Eipä tänne sitten muuta kuin Hyvää Joulua ja Uutta vuotta 2017 kaikille kasvattieni perheille, ystäville ja tutuille :)

-Johanna-

1.10.2016 Tänään R-pentueen jäsenet täyttävät huimat 1-vuotta. Paljon Onnea Hertta, Hilla, Pena, Jare ja Tsahpi :)

Tänään myöskin ensimmäinen Taikalumolainen on luonnetestattu. Testin läpäisi T. Titanic pistein 110 :) Kiitos Piritalle Ticun testauttamisesta.

-Johanna-

16.8.2016: Eilen ajelimme Jennan kanssa Pelloon Saajomannun tilalle, missä oli lammaspaimennusilta. Mukana Jennalla oli Usva, joka oli aiemminkin käynyt lampaihin tutustumassa ja minulla Viivi, joka ei muistaakseni missään ole edes lampaita nähnytkään.

Ilmoitin Viivin kyseiseen iltaan ihan uteliaisuuttani, koska olen aina ajatellut, että Viivillä olisi paimennukseen potenttiaalia eniten. Hieman jännitti, että miten koira reagoi tai onko yleensäkkään ollenkaan kiinnostunut lampaista?

DSCN3583.JPG

Jokainen meistä  kävi vuorollaan lammasaitauksessa. Viiviä täytyi alussa hieman ohjata enemmän, että ymmärsi mitä häneltä vaaditaan (emäntänsäkin oli ihan pihalla alussa :) ). Olin kuvitellut, että Viivi käyttäisi ääntä paimentaessa, mutta ei kun kylmän rauhallisesti kulki lammaslauman takana. Toisella kerralla homma tuntui jo Viivillä hoituvan ihan luonnostaan paremmin. Siellä me lompsittiin lammaslauman takana ja Viivi pisti päkäpäät liikkeelle omalla itsevarmalla olemuksellaan. Hieno oli kokemus ja suosittelen kyllä kaikille kiinnostuneille. Avartaa näkökulmaa tähän hienoon rotuun. Ja näkee sen oman koiransa taipumuksen ja luonteen siihen työhön mihin lappalaiset on tarkoitettu. Minä olin kyllä tosi ylpeä Viivistä :) Ja vieläpä, kun Saajon Minna kehui Viiviä tosi upeaksi ja kauniiksi nartuksi :) Luonteenkin Minna näki koirasta heti. Viivistäkin hän sanoi heti, että on tosi kovaluonteinen narttu, jonka minä kyllä tiesinkin. Ei kyllä mikään vellihousu ole koskaan ollut ja omaa päätänsä kyllä osaa käyttää. Nyt sitten iski paimennuskipinä, jospas päästäis poroille joskus. Ja nuo Viivin tytötkin voisi joskus paimennusta kokeilla, löytyykö äidin taipumusta kyseiseen hommaan :)

DSCN3588.JPG

DSCN3589.JPG

DSCN3591.JPG

DSCN3607.JPG

- Johanna -

30.7.2016: Niin se aika kuluu ja meidän lauman vanhin, Cessi, viettää tänään 11-vuotis synttäreitään. Vielä on kirkkaassa muistissa, kun meille saapui harmaa karvapallo täynnä intoa. Vielä muorilla jalka vetreästi nousee ja on pirteä mummo-koira. Toivotaan meille vielä monta yhteistä vuotta. Minun ensimmäinen lapinkoira, jonka johdosta rakkaus tähän rotuun syttyi. Onnea Cessi :)

kotisivu2.jpg

-Johanna-

16.6.2016: Synttärionnittelut eilen 15.6.  4-vuotta täyttäneille T-pennuille. Onnea Ticu, Tuisku, Taru, Nalle ja Sissi sekä huomenna 17.6. myöskin 4-vuotis syntymäpäivää viettävät F-pennut. Onnea Roger, Filo, Otto ja Lumi :)

- Johanna -

9.6.2016: Tänään Taikalumon ensimmäiset pennut viettävät 7-vuotis syntymäpäivää eli V-pentueelle hurjasti onnea Leevi, Kiia, Unna ja Viivi :)

- Johanna -

27.5.2016: Pennut ovat jo jonkin aikaa sitten muuttaneet omiin koteihin:) Ja kaikilla on sujunut hyvin oman perheensä parissa. Ihaninta tässä kasvatuksessa on kun saa palautetta että pennut ovat oman paikkansa täyttäneet ja kaikki ovat tyytyväisiä omiin karvapalloihinsa:) Unotamatta myöskään näitä aikaisempia kasvatteja jotka ovat omille ihmisilleen tärkeitä ja iloa tuottavia perheenjäseniä:)

Tänään sitten X-pentue viettää 2-vuotis synttäreitään. Onnea Elle, Vilma, Joiku ja Sani.

-Johanna-

3.5.2016: Niin se aika taas hurahtaa, pennut ovat tänään 7-viikon ikäisiä. Mutta omiin koteihinsa lähtevät vasta puolentoista viikon päästä. Hohtava Kuutamo kotiutuu viimeisenä, eli jää tänne meidän seuraksi 20.5 asti. Saapa nähdä miten poika reagoi, kun ei sitten ole enään sisaruksia kaverinaan. Nuo tylsät aikuiset vaan seuranaan:) Lumi-äippäkään kun ei enään ole seurana. Lumi nyt sitten kotiutuu takaisin Jennalle ja on sijoitusehtonsa täyttänyt, joten omistus siirretään Jennan nimiin. Jennalle sitten tulee uudeksi sijoituskarvapalleroksi T. Hopeinen Helmi eli Halla.

Nyt on ollut ihan lämpimät ilmat joten pennut ovat saaneet viettää päiviänsä ulkona tarhassa, missä kyllä ihan mielellään viihtyvät leikkien ja pieniä kuoppia kaivaen:) Rekisteripaperitki ovat jo saapuneet, pienen sekaannuksen jälkeen. Mutta asia selvitettiin ja nopeaan sitten paperit postiin kolahtivat. Ei tässä pentujen osalta muuta kuin nyt sitten elellään täällä vielä jonkin aikaan ennenkuin pesästä lentävät.

Hertan kanssa nyt lauantaina olisi eka viralliseen näyttelyyn meno. Eli pentuluokka korkataan Posiolla :)

-Johanna-

15.4.2016: Pennut ovat nyt 4,5 viikkoisia ja kasvaneet hurjasti. Lumi on alkanut olemaan vapaampi pentujen suhteen, ja niin oudot ihmisetkin kuin muut koirat ovat pentuja saaneet katsella. Pennut syövät kiinteää ravintoa 3-4 krt päivässä, ja Lumikin yhä yrittää vähän imettää pentujaan. Pennut ovat leikkisiä, ja melskettä pentukopassa riittää.

Eilen pennut pääsivät tutustumaan ulkomaailmaan, kun tehtiin ensimmäinen vierailu ulos. Pennuista jokainen oli ulkona rohkein elein. Tällä viikolla myös pennut ovat tutustuneet tuleviin omiin perheisiinsä, ja jokainen vaikuttaisi saavan hyvän kodin :)

- Jenna -

27.3.2016: Pentulassa pennut voivat hyvin ja kasvavat hyvää vauhtia. Painot ovat jo tuplaantuneet ja silmätkin jo auenneet. Osa pennuista yrittää jo kovasti harjoitella kävelyä :) Lumi hoitaa pienokaisiaan äitileijonan tavoin murisemalla ja haukkumalla kaikki vähänkin oudommat ihmiset, ettei kukaan vaan vie hänen vauvojaan :)

Pentujen nimetkin on nyt keksitty ja päätetty. Riistapojasta tulee Taikalumon Haaveuni, kermapojasta Taikalumon Hohtava Kuutamo, parkkitytöstä Taikalumon Hehkuva Ruska ja kermatytöstä Taikalumon Hopeinen Helmi. Elikkäs tämä kuudes Taikalumon pentue on H-pentue.

Pennut kasvavat nopeasti ja luonteenpiirteiden erojakin alkaa pikkuhiljaa löytymään. Tällä hetkellä näyttää siltä, että kermapojasta ja parkkitytöstä tulisi enemmän emäänsä kuin taas riistapoika ja kermatyttö ehkä enemmän isäänsä Vikkeen.

- Jenna -

16.3.2016: Eilen syntyivät Lumen (T.Filmitähti) pennut maailmaan :) Tasapuolinen pentue, 2 urosta ja 2 narttua, painoa kaikilla yli 300 g. Huomattavia painoeroja pentujen välillä ei niinkään syntyessään ollut. Urokset ovat väriltään riista sekä kerma. Nartut ovat tumma parkki merkein ja kerma. Jokainen on kuitenkin tässä vaiheessa hieman erivärinen, mikä pesueesta tekikin omalaatuisensa :)

Vaan olihan se Lumen synnytys pitkä ja hermoja raastava. Ensin odotellaan sitä, että neiti alkaisi petaamaan tai näyttämään jotakin merkkejä lähestyvästä synnytyksestä, vaan ei sitten millään. Maanantaina Lumen lämpö tippui kuitenkin alle 37 asteen, ja vaikutti siltä, että tulevan synnytyksen ensimmäinen vaihde alkoi. Noh, tässä kestikin yli vuorokauden ja aloimme jo hätäilemään, kun mitään ei tapahdu. Lumea käytettiin ulkona lyhyitä lenkkejä ja toivottiin, sen auttavan synnytyksen aloitukseen. Ehdittiin siinä muutaman kerran olla jo yhteydessä eläinlääkäriinkin, kun näytti ettei synnytys vain käynnisty. Kunnes sitten yhtäkkiä eilen 15.3. iltapäivästä työntövaihde alkoi. Lumi työnsi ensimmäistä pentua maailmaan 2h, ja sitten pentu alkoi häämöttää, kunnes huomattiin sen jäävän kiinni. Jouduimme auttamaan Lumea ensimmäisen pennun maailmaansaattamisessa, ja ehdittiin jo säikähtää liekkö pentu on elossa lainkaan, kun syntyi ilman pussiaankin. Vaan sieltä se sitten saatiin ensimmäinen Lumen riistapoika eläväisenä Lumen hoivattavaksi. Lumelle täytyi näyttää joka pennun jälkeen aina, että "hupsista, katsoppas mikä täältä tupsahti", jotta ensisynnyttäjä-mamma ymmärtäisi alkaa hoitamaan pienokaisiaan, ja Lumi sen kyllä tekee hyvin :) Lumi ei ymmärtänyt ponnistaa kaikkea muuta synnytysmömmöä ulos pennun putkahtamisen jälkeen, joten jouduimme siinäkin hieman auttamaan Lumea.

40 minuutin päästä syntyi Lumen toinen poika, lähes valkoinen kerma-poju, taikka jääkarhupoika kuten pentua nimitettiin. Poikien teon jälkeen kesti liki 2h ennen tyttöjen syntymää. Lumi ähki ja puski tyttöja maailmaan likimain yhtä kauan kuin ensimmäistä poikaansakin. Ensimmäisenä tytöistä syntyi kerma-tyttö, joka väriltään oli hieman veljeään tummempi ja jolla on otsallaan/kuonollaan vaalea kuvio. Pian ensimmäisen tytön jälkeen syntyi Lumen toinen tyttö, tumma parkki vaalein merkein. Se "tilattu" parkkipirkko :) Tumman tytön jälkeen odoteltiin vielä reilu tunti, josko synnytys vielä jatkuisi, mutta näytti siltä, että katras oli nyt tässä neljässä ja Lumikin jo rauhoittui ja alkoi syömään antaumuksella. Yötä myöten Lumi käytettiin pesulla ja pentukopan peitteet vaihdettiin puhtaisiin, ja sitten mammakoira pääsi kunnolla huolehtimaan pikkuisistaan :) Ja voi sitä ihanaa pentukopan ääntä, ja möngerrystä :) Pentuja voisi vain katsella jatkuvasti, onhan ne niin ihania!

Kuvia nähtävillä blogissa.

- Jenna & Johanna -

5.3.2016: Terveystuloksia: Otto kävi jokusen aikaa sitten silmä- ja polvitarkissa, ja pojalla simmut ja polvet edelleenkin terveet:) Sitten tähän pentuhommeliin, Lumen masu kasvaa ja tyttö tulee ensi viikolla meille. Aletaan odottelemaan pentujen maailmaan tuloa. Varauksia on ihan kivasti tullut ja en tässä vaiheessa niitä enempää ota. Katotaan sitten mikä on pentujen loppusaldo. Kuulumisia  tähän meidän muuhun laumaan; Elellään tasaista arkea. Hertta kasvaa kovaa kyytiä ja näyttäis että neidistä kehkeytyy aika voimakas narttu:) ja ollaan opeteltu tytön kanssa näyttely- ja arkitottelevaisuutta. Nyt sitten ootellaan et päästään näytille kevään aikana:) Ei kait tässä muuta, seuraavaksi niitä pentu-uutisia:)

-Johanna-

13.2.2016: Tänään käytettiin Viivi rokotuksilla ja Lumi tiineysultrassa. Ultrassa näkyi 4-5 pentua Lumen masussa, nyt sitten alkaa jännittävä odotus ja toivotaan, että synnytys menee hyvin sekä mammakoira osaisi hoitaa pentunsa :)

- Jenna & Johanna -

2.2.2016: Laitellaanpa tännekin kuulumisia. Ensinnäkin Lumi ( T. Filmitähti) on astutettu onnistuneesti Lapinlumon Vikellä. Suunnitelmat uroksen suhteen muuttui viime hetkellä, kun Lumen juoksut olivat vähän arpapeliä, tyttö ilmeisesti piti itseään niin puhtaana ettei vuodosta oikein ottanut selvää. Joten päätimme hakea urosta tästä lähettyviltä ja kokeilla tuurilla. Ja hyvin kyllä natsas heti ekalla kerralla, vaikka menimme tyyliin vain katsomaan ja kokeilemaan miten Lumi Vikkeen suhtautuu:) Nyt sitten jännätään peukut pystyssä, että pentuja olisi tulossa. Lumelle on ultraan tilattu aika 13.2, joten sitten varmistuu tiineys.

Muuten meillä mennään tavalliseen tapaan. Ihana kun alkaa nuo päivät pitenemään niin ei tarvitse aina pimeällä lähteä koirien kanssa lenkille. Hertta kasvaa huimaa vauhtia ja neiti on jo muutaman kerran käynyt koirahallilla vähän näyttelytouhuja opettelemassa. Pentukurssillekin ollaan ilmoittauduttu, joka alkaa tämän kuun puolessa välissä. Saadaanpa jotain yhteistä tekemistä eikä vaan täällä lauman jatkeena roiku. Sanin kanssa Hertta kyllä kisuaa ja jyltää kokoajan, joskus tuntuu kuin olisi kaksi pentua:)

Näyttelyissä ollaan lähinnä Oton kanssa muutamaan otteeseen pyörähdetty. Poika aloitti juuri turkkiansa pudottamaan, mutta käytiin kuitenki nuo minne olin kerennyt pojan ilmoittaa. Nyt sitten saa harjata kaiken irtoilevan karvan pois ja katotaan sitten kesän korvilla noita näyttelyitä uudestaan. Herttakin pääsee toukokuussa pentuluokkaan, että jos sitten siitä tämän pikku likan kanssa käytäis jossain näytillä:)

-Johanna-

1.1.2016: Niin se vuosi vaihtui ihan rauhallisissa merkeissä. On kyllä tuo viime vuosi ollut tosi rankka ja kaikkea ikävää perheen sisällä sattunut joten tämä vuosi ei voi olla kuin parempi:)

Hertta on käynyt jo eka rokotuksilla ja eipä tuo tyttö piikistä ollut moksiskaan. Seuraava sitten 16 vko.n ikäisenä. Muutenkin tyttö on hirmu reipas eipä tuo vähästä hätkähdä. Mitäs meille muuta...no muutamaan näyttelyihin on Otto ilmoitettu. Jenna aiko alkaa Ottoa esittään:) saapa nähdä mitä siitä tulee, kun on poka minun kanssa tottunut kehässä pyörimään.

Lumella alkoi nyt sitten juoksu:) joten n. kahden viikon päästä lähdemme sulhoa tapamaan. Pistetään peukut pystyyn että asiat menisivät suunnitelman mukaisesti. Ja keväällä pentulaatikossa olisi taas pienten karvapallojen tuhinaa. Yhdistelmästä tulee tietoja kun on astutettu.

Hyvää alkanutta vuotta kaikille:)

-Johanna-