Sisältölaatikko

Teksti tai HTML-koodi

Koti- ja koiraväki

 

Kotimme sijaitsee Iissä, n. 40km Oulusta pohjoiseen. Pihapiirimme on laaja, missä koiriemme on mukava temmeltää ja ympäriltä löytyy hyvät maastot lenkkeilyyn. Perheeseeni kuuluu itseni lisäksi mieheni Kari sekä kolme lasta. Pojat Lasse ja Saku asuvat vielä kotona, mutta tyttäremme Jenna asustaa omien kolmen lapinkoiratyttösten kanssa Oulussa.
 
Suomenlapinkoiria meillä on kotosalla nyt yhteensä kuusi, viisi narttua sekä yksi uros.
 
Olen suorittanut kasvattajankurssin v. 2007 ja anoin myös heti kennelnimen Taikalumon. Kasvattajan työni on pienimuotoista kotikasvatusta.  Ensimmäinen Taikalumon -pentue syntyi kesällä 2009 Cessille, tämän ollessa jo n. 4 -vuotias. Jatkossakin pentueita tulee harvakseltaan, n. parin vuoden välein. Kasvatuksessa pidän tärkeänä ensisijaisesti koiran terveyttä, luonnetta ja rodunomaista rakennetta. Olen jäsenenä Suomen Kennelliitossa, Lappalaiskoirat Ry.:ssä ja Iin Koiraharrastajissa.

 

Cessi (Cecilia) on tullut meille vuonna 2005. Cessin myötä olemme hurahtaneet lapinkoiriin mm. niiden upean luonteen takia. Tyttäreni Jennan kanssa innostuimme näyttelytoiminnasta ym. koiraharrastuksista. Jenna on myös tutustunut aikoinaan Cessin kanssa Junior Handler toimintaan käytyään ko. koulutuksen. Cessi on tehnyt yhden pentueen Taikalumon kenneliin. Nykyään sterilisoitu Cessi-muori viettää rauhallisia koiranpäiviä kotosalla. Cessissä näkyi vanhuus 12-ikävuotensa vuotena, ja heinäkuussa 2018 Cessi jouduttiin päästämään pilvilinnoihin juoksemaan huonon kunnon vuoksi. Muistot Cessistä säilyvät ja sukujuuret näkyvät jälkipolvessa <3

 

img_0756.jpg

 Kuva: Jenna Sergejeff

 

 

Myöhemmin kesällä v. 2007 Cessi sai seurakseen Mallan (Dagolas Fantasy), joka tuli meille alunperin sijoitukseen Kennel Dagolas kasvattajalta. Malla teki alkuvuodesta -09 kasvattajalleen pentueen ja näin sijoitusehtojen täytyttyä siirtyi virallisesti omistukseeni. Malla on tehnyt myös yhden pentueen Taikalumon -nimen alle. Malla on myös sterilisoitu ja asustelee tätä nykyään kotikoirana Simossa vanhemman leskirouvan seurana nauttien saamastaan huomiosta yksinoikeudella.

 

 

kuva_103.jpg

Kuva: Jenna Sergejeff

 

 

Ensimmäisistä Taikalumon -pennuista (2009) kotiin jäi ainut pentueen mustalammas, Viivi-tyttönen (Taikalumon Viima), joka on jatkanut Cessin sukua. Viivistä on muotoutunut nykyään koiralaumamme "johtaja", Cessin antaessa tietä nuoremmalle sukupolvelle. Viivi on tehnyt kolmet Taikalumon -pentueet, joista kahdesta jäi narttupentu kotiin äitimuorin kiusaksi.

 

 

esittelykoirista_viivi.jpg

Kuva: Jenna Sergejeff

 

 

Laumamme kasvoi jälleen vuonna 2011 uudella tulokkaalla, kun joukkoon liittyi Piitu (Peikkovuoren Aamunkuiskaus). Valitettavasti jouduimme kesällä v. 2018 luopumaan Piitusta, ja Piitu elää nyt rakkaissa muistoissamme.

 

 

esittely_22112011_4.jpg

Kuva: Jenna Sergejeff

Ajatus omasta uroskoirasta oli kytenyt kauan mielessä, ja kuin kohtalon kautta Mallan vuonna 2012 syntyneestä pentueestä päätyi meidän Otto-poika (Taikalumon Fabio) jäämään kotiin narttulaumalle isännän elkeitä näyttämään, vai liekkö "tossun alla" koko poju :)

esittelyotto.jpg

Kuva: Jenna Sergejeff

Viivin toisesta pentueesta (2014) kotiin päätyi jäämään Sani-tyttönen (Taikalumon Xakira), jonka ajattelin jatkavan Viivin ja Cessin sukulinjaa, mutta toisin kävi, kun Sanilla on D-lonkat.. Sani viettää lauman keskuudessa kotikoiran elämää, ja pitää seuraa lauman muille nuorimmille :)

sani.jpg

Vuonna 2015 päätin tehdä Viivillä vielä viimeiset pennut, ja käytin yhdistelmässä lauman omaa urosta, Ottoa. Yhdistelmässä yhdistyi meidän molempien kantanarttujen sukulinjat, kun Cessin ja Mallan jälkeläiset, Viivi ja Otto, saivat ihanan R-pentueen loppuvuodesta 2015. Tästä yhdistelmästä kotiin jäi kultaakin kalliimpi narttu, Hertta.

hertta.jpg

Vuonna 2017 aloin tosissaan etsimään laumaan täysin uutta verta, ja niinpä Ninni-tyttö (Kauniin Louna) löysi paikkansa meidän laumasta. Ninnin kasvattajalle (Kennel Kauniin) kiitos tästä rämäpää tytöstä, jonka kanssa ei taatusti tule tylsiä päiviä olemaan :)

ninni.jpg

Vuonna 2017 laumaan löysi tiensä myös sijoitusnarttu Missi (Pikku-Pakkasyön Kaunehin Oot). Missi liittyi laumaan aikalailla yllättäen, kun itseä miellyttävä yhdistelmä osui kohdalle, vaikka ei sillä hetkellä pentua ollut etsimässäkään. Vaan Missi on erittäin tervetullut laumaan mukaan, kiitos tästä valloittavasta pennusta Elinalle <3

IMG_4379.jpg

Lauma kasvoi toisen uroksen verran vuonna 2019, kun kotiin jäi Ninnin (Kauniin Louna) ja Oton (T. Fabio) pennuista Voitto -poika (T. Onnenpotku). Tovin täytyi miettiä miten lauman dynamiikan kanssa käy, kun mukaan astuu toinen uros, mutta eiköhän me yhteiset sävelet löydetä :)

IMG_7325B.jpg

 

- Johanna -

 


Lappalaiskoira-aiheisia linkkejä

Lappalaiskoirat Ry.

Lappalaiskoiragalleria